Hello Brasil

Hello Brasil

Bürokrácia útikalauz

2016. október 28. - Hello Brasil

Blogomat kiterjesztem közszolgálati jelleggel is -mondhatni közszolgálati jelleget nyert-, így beszámolok az elmúlt napok kálváriájáról, illetve hogy mi történik akkor, ha a bürokrácia fogaskerekei elkapnak egy komplett erdőt. 

Kezdjük azzal az alap feltevéssel, hogy szeretnél külföldre utazni, ott élni és még házasodnál is. Szükséged lesz néhány dokumentumra, hitelesítésre, és fordításra. Blogom Brazíliáról szól, így most maradjunk a konkrét példáknál, így is elég izgalmas lesz. 

A külföldön történő házasságkötéshez Brazíliában szükséges, egy születési anyakönyvi kivonat illetve családi állapotot igazoló dokumentum - ami tartalmazza hogy nem készülsz bigámiába lépni - és egyedülálló/nőtlen szerepel rajta. Nem árt ha érvényes útleveled van továbbá. 

Ezeket a dokumentumokat a Külügynél hitelesíteni kell, ami egy nagyon egyszerű bár annál drágább eljárás (5500 forint/darab jelenleg) a külügyminisztérium honlapja alapján a dokumentumokat apostille hitelesítésre csak hétfőtől csütörtökig lehet leadni 8 órától 12-ig, vidékiként lehetőséged van aznapi hitelesítést kérni, így délután jó esetben -ha nincs gond a leadott papírokkal- már felveheted a hitelesített dokumentumokat 15 és 16 óra között. 

Ugyanez a hitelesítési eljárás érvényes az erkölcsi bizonyítványra is, ami a munkavállaláshoz szükséges lehet, ezt érdemes előtte kikérni. Illetve fontos információ hogy csak 2006 után kiállított születési anyakönyvi kivonatokat hajlandóak hitelesíteni. 

A probléma az oktatással kapcsolatos dokumentumokkal kezdődik, tehát a diplomák, és különböző bizonyítványok hitelesítése egy eljárási fokkal bonyolultabb. Itt lép közbe első hitelesítési lépcsőként az Emberi Erőforrások minisztériuma. Nekik is van egy ügyfélszolgálatuk, ahol ezeket az ügyeket intézni lehet, a nyitvatartás nem túl külügy kompatibilis. Hétfőn-Szerdán-Pénteken délelőtt 12 óráig fogadnak ügyfeleket és Kedd-Csütörtökön pedig 13 órától 16 óráig. 

Normális esetben -amennyiben a bizonyítványt kiállító iskola még létezik, változatlan névvel- csak be kell ballagni, elvégzik az előhitelesítést és lehet menni a külügybe vele. 

Abban az esetben -és itt kezdődik a bonyodalom az esetemben-, ha a kiállító intézmény jogutód nélkül megszűnt a nemzetgazdasági minisztérium ad ki igazolást, aki csak úgy nem ad ki igazolást, kellenek dokumentumok pluszba. A másik szerencsétlen eset az iskola jogutóddal való megszűnése, ebben az esetben -és történt az én esetemben is, hogy az iskola új nevet kapott, összevonták, és szakképzési centrumok alá szervezték- szükséges az iskolától kérni egy törzslap kül és belső ív másolatot, az iskolának nyilatkoznia kell egy hiteles másolattal arról, hogy a bizonyítványod másolata megfelel az eredetinek, szerepelnie kell rajta, hogy az adott iskola a megszűnt intézmény jogutódja. Majd ha az iskola, ahogy jelenleg minden szakképző iskola centrumok alá van szervezve, a centrumtól is kell egy hasonló nyilatkozat pecsét és aláírás formájában. 

Ezek csak azért kellenek, hogy a Nemzetgazdasági minisztérium kiállíthasson egy eljárás során egy igazolást, amely szerint ő az iskola fenntartója -bár erről jogszabály, és alapító okiratok tömege van, ez nem számít-. Amennyiben sikerül az “ön nyert a sors lottón” szelvényt húzni, máris rendelkezel egy igazolással. Ezzel a papír mennyiséggel reménykedve kell meglátogatni az Emberi Erőforrás minisztériumot. Reménykedve, hogy végre hajlandóak az előhitelesítést elvégezni. Az egész után irány a külügy, ahol már jóval olajozottabban megy minden, na meg bőrfotelben várakozni is sokkal kényelmesebb. 

Itt a fordítás problémája, bár nekünk van egy fantasztikus és drágán dolgozó nemzeti fordítóirodánk, hónapos határidőkkel, Brazília számára ez -szerencsére- nem megfelelő, így ez esetben van egy kedves magyar hölgy aki rendelkezik minden jogosítvánnyal hogy hivatalosan fordítson a brazil hatóságok számára dokumentumokat, na őt kell keresni. Közvetlen és gyors, illetve barátibb árakon dolgozik. 

Összegezve, ha az iskolád nem váltott nevet, fenntartót, és nem vonták egybe intézményekkel akkor már szerencsés és egyszerű a helyzet. Amennyiben a fent felsorolt feltételek kül-külön vagy egyszerre fenállnak, akkor “ön nem nyert” szelvényt húztál. Bárhol, és bárkivel beszéltem, maximálisan segítőkész, és empatikus volt, csak nagyon sokszor meg volt kötve a kezük, ami még mindig jól jelzi a problémákat. Határozottan fejlődőképes a hivatali ügyintézés, de ha egyedi a probléma, akkor szörnyű kálvária a vége. 

További tanács még, hogy az NGM-ben 1 hölgy foglalkozik ezekkel az igazolásokkal. Tudni érdemes, hogy ha 1-2 hétig nem veszi fel a telefont, az teljesen normális. Nekem 1 hét alatt sikerült elérnem. Volt hogy az ügyfélszolgálat a megkeresésre csak írásban tud intézkedni, így írtam emailt a külügy épülete előtt állva is, a tőlem 5 méterre álló ügyintézőnek. A megbeszélt találkozó napján az említett hölgy -állítólag betegen volt- nem ment be dolgozni, így -szerencsémre, a kollégái/főnöke feltúrta az asztalát- nehezen, de megkaptam a szükséges igazolásokat. Éljen. 

Tanács második része, ha Brazíliába készülsz, teljesen nincs vége a hitelesítgetésnek, a fordítással, apostille tanúsítvánnyal, eredeti papírokkal összetűzött dokumentumaidat el kell vinned a helyi irodába is, megmutatni, itt ledokumentálják, mikrofilmet készítenek róla, és iktatják, kb annyiért amennyit a külügyben fizettél hitelesítésért. 

Na már házasodhatsz Brazíliában, de csak miután a lakóhelyed szerinti irodában, bemutattad a fent említett szuperhitelesített dokumentumaidat, lehetőséged van időpontot kérni házasságkötésre, és ez alig fog kerülni valamibe - csak 450 BRL, ami jelenleg középárfolyamon 38 ezer forint- 

 

Lábjegyzetként álljon itt a Brazil “irodáról” egy kép, hogy milyen körülményeket kell elképzelni ügyfélként. 

Kávé, hideg víz, tiszta, kulturált környezet max. 10 perces várakozási idővel

img_0022_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobrasil.blog.hu/api/trackback/id/tr211845049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása