Hello Brasil

Hello Brasil

5+3 dolog ami teljesen kiakaszt Brazíliában

2016. november 09. - Hello Brasil


Olvasási idő: 5 perc

Ahol a magyar jár ott elégedetlenség lepi el, na de eddig csak pozitív dolgokról beszéltem. Jó magyar módjára ideje beszélni arról is, amit nem szeretek, vagy éppen fura európai fejjel. Van néhány dolog… 

1. Különböző konnektor típusok

Talán az első érthetetlen dolog amivel itt találkoztam, már akkor szembejött, mikor tölteni szerettem volna a telefonom. Kicsit eltér az itt használt aljzat az európaitól, ami nem gond, általában az ember hozzászokik, hogy ha utazik vannak ilyen meglepetések. Eddig ez rendben is van, de a probléma ott kezdődik, amikor teljesen más aljazat van a konyhában, a nappaliban és persze ki ne hagyjuk a hálószobát, és a fürdőt sem. 

Mire jó? Valaki anno nagyon vicces kedvében volt, vagy éppen elfogyott a Balarotti-ban (barkácsáruház) az egyik fajta aljzat és pótolta, jó az így is. A fene tudja, de a jelenség azt jelenti, hogy míg egy bizonyos hajszárítót tudsz használni az egyik fürdőben, nem biztos hogy a másik fürdőben is azonos az aljzat.

Mondhatnám példának a laptopot, szerencsére a töltőm feje cserélhető egy hosszabb kábeles verzióra, de ez a szokványos nagy kerek európai földelt verzió, vagy ott van a sima 2 villás földeletlen. Amennyiben a nappaliban szeretném használni a hosszú kábellal a töltőmet, akkor egy adaptert kell dugni bele, amivel már bele tudom dugni - a házban található egyetlen univerzális - fali konnektorba a töltőmet, ami a teraszon van… 

griswold-electrical-safety-tips.png

Ez bármikor megtörténhet veled brazíliában

A konyhában, a konyhai robotgépeket csak átalakítóval lehet használni, mert ami jó a mikrónak és a pirítónak, az már miért is lenne jó az aprítónak is…

Elvileg mindenhol 110V-os hálózat van, kivéve ahol nem, illetve van ahol is-is. Esetleg van még egy 24 voltos hálózat is, mondjuk a gázos vízmelegítő elektronikájának. Nincs gáz amíg 220 voltos eszközt dugsz a 110voltos hálózatba, max. nem működik/gyengén. A probléma ott kezdődik  -bár van akinek a füst és szikra bulit jelenet, tehát a buli ott kezdődik-, amikor a 110 voltos kis töltődet megpróbálod közelíteni egy 220V-os aljzathoz. 

A másik, hogy a kábelek szigeteléseinek vastagsága, vagy egy válasz a túlnépesedésre, vagy pedig szimplán megteszi ez is 110V-os hálózaton, de határozottan vékony. A fogyasztóvédelem, ha Brazíliában tevékenykedne, napalmmal hintené be az összes elektronikai áruházat, mondván nem feletek meg az érintésvédelmi előírásoknak. 

A kínai termékek fogalma errefelé ismeretlen, az áruk 80%-a belpiacos gyártás, túl magasak a vámok, itt nincs telefontok rendelés Alibabáról 300 forintért postaköltséggel. Az import eszközök elérik a magyarországi árak 150%-át, legyen ez egy BMW, vagy egy Playstation.

2. Egyforma autók

A következő miért, az autók színei. Ismeretlen okokból az emberek itt 3 féle színt részesítenek előnyben, fehér és a szürke, illetve a fekete. Kivételek persze vannak, a sportautók.. Azok mindig sárgák.

traffic.jpg

szürke, szürke, szürke, fekete, szürke, fehér....

Az autókkal kapcsolatos következő nagyon népszerű dolog, az az üvegek fóliázása, ami nem menőzésre, inkább praktikumra van. Vannak helyzetek mikor jó, ha nem látják ki ül az autóban, hányan vannak, esetleg mi van még az autóban rajtad kívül. Biztonsági intézkedés. Így hát nincs többé egymást bámulás a pirosnál. 

3. Szigeteletlen ablakok

A normális szigetelés hiánya az ablakok esetében. Szeretem a természetet, de néha, bizonyos időjárási körülmények között jó azt kizárni, mondjuk mikor 0 fok van kint. Szerencsére a telet elkerültem, és bár Brazíliai egyes részein előfordul néha egy kis éjszakai fagy, de mégis úgy építkeznek, mintha ez a ház is Rio De Janeiro partjaira készült volna.

img_5624_1.JPG

Szép, de nem zárja ki a hideget

Fűtés a házakban nincs, tehát mindenki elektromos hősugárzókat ölelgetve tölti hideg éjszakáit errefelé a téli hónapokban (Jún-Júl-Aug). Az ablakok szigetelése azt jelenti hogy javarészt felfogja a szelet, és nem engedi be az esőt. Sima 1 rétegű üveg, alumínium kerettel, bár régebbi épületeken a fém keretes ablakok vannak még, amik legalább szépek, ha már nem túl jók az eredeti funkciójukban.

Télen a meleget, nyáron a hideget engedik az utcára, bár ez nem hiszem, hogy zavar bárkit is, általában nyitott ajtónál/ablaknál járatják fullra a légkondicionálót. Elvégre járjon az a friss levegő, és különben is, alig kell fizetni valamit az energiáért -a tizede az otthoni áraknak a víz és elektromos szolgáltatás, a minimálbér pár ezer forinttal alacsonyabb-

4. App mánia

WhatsApp. Rettenetesen népszerű alkalmazás. Kérdezni, hogy használja az illető, akkora szitok, mint meggyanúsítani, hogy esetleg nem használ Facebook-ot. Miért is idegesítő jelenség? Mindenki rövid hangüzeneteket hagy a másiknak, mert bár szeretnek kapcsolatot tartani, de annyira nem, hogy ezért megszakítsák az adott tevékenységüket, így hát utcán, vezetés közben, zuhanyzás közben, vagy hajnal 1 kor is küldenek egymásnak rövid hangüzeneteket. Kívülről ez inkább néz ki úgy, mintha az emberek lágy frigybe keveredtek volna a telefonjukkal, jellemzően kézben tartva, beszélnek a telefon alsó részéhez, lehetőleg felfelé tartott fejjel, jó közelről. 

5. Bonyolult telefon körzetek

Térjünk ki kicsit a telefonszámos mizériára is, van kavar vele bőven, még én sem értem. 

Brazília államokból áll, van külön körzetszáma minden városnak, így pont tudod melyik városból zaklatnak. November elején elfogytak a telefonszámok, így mindenki telefonszáma elé került egy 9-es, így már 9 jegyű minden telefonszám. A különböző körzetekbe való telefonálás teljesen más tarifákon megy, így bár hiába hívod szeretted 2 állammal odébb, ezt teljesen más tarifával teszed, mintha csak a városba telefonálnál. Ugyanez igaz arra is ha másik városba telefonálnál. Mindeközben te, még mindig ugyanabból az országból indítasz hívást “belföldre”, de nem teljesen. 

5+1. Gázszolgáltatás

Vezetékes gáz mint fogalom nem létezik, kivéve az apartmanokon belül. Minden apartmannak vannak hatalmas gázpalackjai, amik a ház hálózatára csatlakoznak. Jellemzően a tűzhelyek vannak rákötve, illetve a vízmelegítők. A gáz PB gáz, fűtőértéke szerintem jóval kevesebb, már csak abból kiindulva, hogy zöldfülűként sütöttem csirkét félig nyersre 3 óra alatt a gáztűzhelyben. Azóta sem vagyok barátja a tűzhelynek. 

5+2 bankkártya bonyodalmak

Talán az egyik érthetetlen dolog számomra, az a bankkártyás fizetés. Dicséretes dolog, hogy gyakorlatilag minden utcai árusnál, vagy boltban fizethetsz kártyával, mert van terminál. Alanyi jogon jár az üzleti bankszámla mellé az ingyen terminál, viszont az a katyvasz ami a kártyák típusánál van… 

Nehéz követni. 

Általában egy valamire való árusnak 2-3 terminálja van, mert az egyik csak egy bizonyos bank kártyáját fogadja, ami belpiacos kártya, külföldön nem ér semmit. Ha pedig nem volt szerencséje, külön terminálja van a Credit és Debit típusú kártyákhoz is, bár van olyan terminál ami a kettőt képes kezelni. Szóval nem mindegy, hogy mastercard, visa stb. kártyád van, de még minden fizetés előtt be is kell mondanod hogy credit vagy debit -és lehet nem fogadják el éppen ott az egyik típust, és akkor lehet készpénzezni-. 

Az én kártyámra az van írva hogy debit, de csak néhány helyen fogadja el a terminál mint debit, ha azt mondom credit, akkor mindenhol működik…Valószínű Északról-Délre közelítés a bankkártyákban indentitásváltást okozhat…

5+3 Parkolóházak

A parkolóházaknak 2 típusa létezik, az egyik amikor te magad parkolsz le, ez csak a külvárosban jellemző, ahol rengeteg hely van. A másik, amikor szépen a parkolófiú beparkolja az autódat a zsebkendőnyi helyre. A ciki, mikor nem tudod hogy ez milyen parkoló, már lendületből parkolsz, mikor fut utánad a parkolófiú kiáltozva hogy pare. Majd illedelmesen elnézést kérsz és ajtónyitás közben véletlen olyan helyen ütöd meg, amit egyik férfi sem szeretne. Ezek után bizakodva nézel vissza a szemed sarkából, hogy bosszúból tuti nem parkolja a kocsidat az oldalára esetleg. 

 estacionamiento.jpg

A kulcs mindig a hátsókeréken... :) 

 

Sok dolgot le lehetne még írni, de ennek ellenére, vagy mosolygok ezeken a dolgokon, vagy pedig megtanulok együtt élni velük. Továbbra is tartom a véleményem, hogy élhető hely az új otthonom. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobrasil.blog.hu/api/trackback/id/tr2711944317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2016.11.09. 20:01:11

természetemtől fogva idegenkedem az idegen fajoktól

ezért brazíliát kihagyom, túl sok ott a kreol, néger és más cigány

Márk_Márk 2016.11.09. 21:23:34

Engem inkább az akaszt ki, ha egy ennyire írástudatlan barom írásban akarja osztani az észt.

nagyfavor 2016.11.09. 21:40:35

Az első fegyveres kirablásig általában egész élhetőnek tűnnek a harmadik világ országai :)

Larry Silverstein 2016.11.10. 04:23:59

jó írás, köszi

- biztos buli elmenni ilyen retek helyre, én törökországban voltam, de mondják vietnam is kezd divatba jönni a nyugati expatok között

Persze élni én csak Ausztria, Svájc, Kalifornia, Bajorország és ilyesmi kultúrhelyeken tudok hosszabb távon, brazíliába az ember kurvázni, drogozni meg embervadászatra menjen ne dolgozni

mármint szvsz

Sword 2016.11.10. 07:41:02

@ogli dzsí: Milyen fajokra gondolsz? Macskafélék, kígyók, hüllők? Vagy a rovaroktól parázol? Vagy ha már idegen faj, akkor nyilván a földönkívüli létformákra gondolhatsz...

Void Bunkoid 2016.11.10. 08:19:59

Kimaradt, hogy kisebb, eldugottabb városkák helyi kávézóiban jókat lehet kvaterkázni esetlegesen még élő, ősöreg nácikkal Már ha bevették az aznapi kavintonjukat.

Amúgy az alumínium is fém. Csak nem nemes, vagy nehéz fém (hevimetáááál!), hanem könnyű, ezért egyes nem túl okos emberek műanyagnak nézhetik :)

átlagállampolgár 2016.11.11. 12:42:59

Olvasasi ido : 5 perc. ORIASI!!!
Ez nagyon jo es praktikus otlet. Minden cikknel bevezethetnek!! Sokszor olvasas kozben vagy kenytelen radobbeni, hogy egy regenyt olvasol cikk helyett. Nem gond ez csak tudja az ember!
Mashol is bevezethetnek! Ha a ti otletetek akkor Grat!!
süti beállítások módosítása